Uden kød !! ka man spise det ??

Ka man drikke portvin til lagkage ?

[wpsocialite]

7d1331ac-7a52-4f00-8b7e-f630e151d60c ed379a8f-6f13-4b5f-bd6a-f502fdc21703

Det æuest bille e fra e operahus hvo vi it ku sit ve sin af veranne ❤️

Æ hæ tænt mæ, at æ vil læ de søjde københavne e lidt synnejysk. Det e nemle nau som følle me å min blog, men de ka jo it richte løs det æ skryve å synnejysk.

Men vi tøs jo det e så nemt som o klø sæ i e ræv. O det e det jo o. De ska ba lich ha e lidt forklaring å nau aet.

Hvis vi starte me e tal, så e det faktisk temle nemt. For det e kun jen og sais som de it forstæ`. o så e det træ`. Jen to tre fie fem sais syv ot ni ti… så kømme det næste føst ve jen o træ`, to o træ`…o så sais o træ`. Hvis det it e te o forstå, præue æ o skryv et  ie ordboch.

Det e sefølle svære me e sproch. Men he e det faktisk o temle nemt. For hvis vi skryve piche som betye piger, så ska man faktisk sai som en kattekilling, som e lidt gal, den hvæs. Ech, piche, toch, det fyche, det lye måske e lidt indvikle, men det e it så svart. De e sefølle untagelse, feks. åch betye faktisk “vei do no hva”, elle ork.

Så kom æ i tanke om en lille historie fra e plejehjem. Det va e retssachføre, he e gen e det ch som normalt er et blødt g, retssagfører, som stau ve e spejl i e baivæ`ls, o snakke me sæ selv, han dikte ba som han ålti hai gøje. “Fik de det nu det hele med,?” ” jo jo, naturligvis her retssagfører.” O fek e kam igemmel e hå. For han hai fåt besøch a Kloi og Midde. Da han så gek u a baivæls, saie Kloi,” do glemt da o luk e dø”,” nej nej det gør ham den anden jo”. Kloi saie te sæ selv,” hva sin sai, æ tøs vi e ve o blyv gammel”,  o så saie Midde,” åch schnak i om et. Hva e det galt me dæ, æ vedde.” Ba e lidt synnejysk slurre.

En goi ven hai sin kammerat me u ve sin bestefar i Rafstai. Han va blevn for gammel te o kø bil, så den sku seles. Hva ska do ha for en, fem o trrræ hunde. He ska man faktisk rul me e tång, li som nå man ska stop en hest, så saie man jo å prrr. Sådan snakker de, fra kliple o vestå. Så spø min ven e gen, fem o trrræ hunde, ja da, den hæ da lich fåt fie ny gummie å. Det kømme sefølle af, at de i gammel dau, plusle fek dæk å des køj tøje, så e vuun, som fø hai træjul, me jen ring rundt om,  kom te o hei e gommivuun. Det hai de vist alle høje fø.

Æ va jo å Lolland fra fredag te lørdag. Æ fek faktisk it så møje laue, for min kompjude va gaun i stykke, så lørdag formæ´, måt æ tai te København o få hjælp. Det va sefølle o en goi anlejning te o få besøcht nau a e familie.  Føst va æ lich å Frederiksberg, me et lille boue, te jen a vos pich. O så va æ å Amar, ve min nevø, som lant om læng fek e kompjude te ve`k. O så tau æ sefølle ind te min dædde å Østebro. Hun sku sefølle te fest, så æ sust hjem edde en times ti.

E onsdags, va æ lich forbi ve Musse, for æ hai da it seie hin i fi, dau. Sanle om hun it lich va å vej u a e dø. Så vi fek lich et knus, o autal så o tai u o spis i Flensborg te auden.

Vi va inn å nau de heie, In Alten Speicher. Det e op å føjst sal. Kæft det va hygle. O så e bejening o e ma. Spitsen klassse. Da ku de godt læ nau he hjem. Føst spø de jo om vi vil ha e lidt aperitif. Så æ fek da bestelt en mørk martine  te vos hve. Musse mejn essen it det va nau for hinn, men den va it så ring inda. O så me e lidt lækket brøj me e lidt smø te. O så e ma. Det smacht ba, som kun vos moue ku lau et. O så det best, e desæ`t. Frugte som hai låi i rom, me vanilje is og fløjskum. Det hæ it fåt i æue træ år. O sefølle me en kop kaffe o en lille konjak te.  Sikken fornøjels. O så i selskab me Musse. Så va den ba plingeling.

Gæt hva æ ska e eddemæ`. Nei te Musse, o ha kaffe, så æ hæ lich væt ve e bache edde laukach.  Ha. Hvo køf man så det, ve e laukach hus sefølle. Hø hø. Ka man drik portvin te laukach, det æ vist kun for gammel folk, men så passe det jo godt te vos.

Tak for e dau, ålle men dejle venne.

æuesættels oversættelse

Det øverste billede er fra Operahuset, hvor vi ikke kunne sidde ved siden af hinanden.

Jeg har tænkt mig, at jeg vil lære de søde Københavnere lidt sønderjysk. der er nemlig nogle som følger med på min blog, men de kan jo ikke rigtig læse det jeg skriver på sønderjysk.

Men vi synes jo det er så nemt, som at klø sig i numsen. Og det er det jo også, de skal bare lige have lidt forklaring på noget af det.

Hvis vi starter med tallene, så er det faktisk temmelig nemt. For det er faktisk kun et og seks som de ikke forstår, og så er det tredive. “Tradve.” En to tre fire fem seks syv otte ni ti…. så kommer det først ved en og tredive, to og tredive…og så seks og tredive. Hvis det ikke er til at forstå, så prøver jeg at skrive det i ordbogen.

Det er selvfølgelig sværere med sproget. Men her er det faktisk også temmelig nemt. For hvis vi skriver piger som betyder piger, skal man faktisk sige som en kattekilling, der er gal, den hvæser. Æg, piger, tog, det fyger, det lyder måske lidt indviklet, men det er ikke så svært. Der er selvfølgelig undtagelser, feks ork, som faktisk betyder “ved du nu hvad”.

Så kom jeg i tanke om en lille historie fra plejehjemmet. Det var retssagfører, her er det igen ch, som normalt er et blødt g, som stod ved spejlet i badeværelset, og snakkede med sig selv, han dikterede bare som altid havde gjort. “Fik de nu det hele med, jo jo, naturligvis her retssagfører.” Og redte sit hår, for han havde nemlig fået besøg af Nikolaj og Midde. da han så gik ud af badeværelset, siger Nikolaj, “du glemte da at lukke døren”, “nej nej, det gør ham den anden jo”. Nikolaj siger til sig selv, hvad skal man sige til det, jeg synes vi er ved at blive gamle, og så siger Midde, ork snak ikke om det, Hvad er der galt med dig, jeg ved det ikke. Bare lidt sønderjysk sludder.

En go ven havde sin kammerat med ude hos sin bedstefar i Ravsted. Han var blevet for gammel til at køre bil, så den skulle sælges. Hvad skal du ha for den, fem og tredive hundrede. Her skal man faktisk rulle med tungen, lige som når man skal standse en hest, så siger man jo også prrr. Sådan snakker de fra Kliplev og vest på. Så spørger min ven igen, fem og tredive hundrede, ja da, den har jo lige fået fire nye dæk på. Det kommer sig selvfølgelig af, at de i gamle dage, pludselig fik dæk på deres køretøjer, så vognen som før havde træhjul, med jernringe rundt om, kom til at hedde gummivognen. De havde de vist aldrig hært før.

Jeg var jo på Lolland fra fredag til lørdag. Jeg fik faktisk ikke så meget lavet, for min pc var gået i stykker, så lørdag formiddag måtte jeg tage til København for at få hjælp. Det var selvfølgelig en go anledning til at besøge noget af familien.Først var jeg lige på Frederiksberg, med et lille bord til en vores piger. Og så var jeg på Amager, hos min nevø, som langt om længe fik pc en til at virke igen. Og så tog jeg selvfølgelig ind til min datter på Østerbro. Hun skulle selvfølgelig til fest, så jeg kørte hjem efter en times tid.

I onsdags, var jeg lig forbi hos Musse, for jeg havde ikke set hende i fire dage. Sandelig om hun ikke lige var på vej ud af døren. Så vi fik lige et knus, og aftalte at tage ud og spise i Flensborg til aften.

Vi var inde på noget der hedder In Alten Speicher. Det er på første sal. Wauh de var hyggeligt. Og så betjeningen og maden, det var par tip top. Det kunne de godt lære noget af her hjemme. Først spøger de jo om vi vil  ha en lille aperitif. Så jeg fik da bestilt en mørk Martini til os hver. Musse mente ellers ikke, at det var noget for hende, men det var ikke så ringe endda. Og så med lidt brød til med lidt smør. Og så maden. Det smagte som kun vores mor kunne havde lavet det. Og så det bedste, desserten. Frugter som havde ligget i rom , med vanilje is og flødeskum. Det har jeg ikke fået i over tredive år. Og så selvfølgelig med en kop kaffe og en cognac til, en Remy Martin. Sikken fornøjelse. Og så i selskab med Musse. Så var den bare fjong.

Gæt hvad jeg skal i eftermiddag. Ned til Musse og have kaffe, så jeg har lige været hos bageren efter lagkage. Ha. Hvor køber man så det, i Lagkagehuset selvfølgelig. Hø hø Kan man drikke portvin til, det er vist kun for gamle mennesker, men så passer det jo godt til os.

Tak for i dag, alle mine dejlige venner.

Knus fra Jes

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Uden kød !! ka man spise det ??