Vi va kun lich kommen hjem, så tau vi da te Romø

Så blev det påsk..så hæ vi da fri…jubiii!!

c78bfcf3-d13b-48f0-80d0-c49f8e582e03

E usicht fra e lejlighei 😎

Musse e å arbe 😭

352b6e28-1179-4fde-b3da-cee30c530fdf

 

 

 

 

 

 

E det t it nau me Jesus o hans døi, o så fæ e  bø’n da påsk ech.

Føst kømme e fastelavns synda. Det e 49 dau fø påsk synda. Det betye faktisk, at man holde en fest, inn man faste, o it må spis kjø og fisk i de dau. Men vi e heldich for e prodestande e ondtaun. Det må it ve sjaut o sku gå sulten i seng.

Påsk dau e ålti e synda edde den føjst fuldmån, edde forårsjævndøgn. Så det bestemme e dato for e fastelaun, for kristi himmelfartsdau o for e pins.

O e synda inn e påsk e palme synda, hvo Jesus rie ind i Jerusalem å et æsel. Fie dau edde, skæ torsda,  spis han o e disible det sist målti.

Lang freda blyve han forråt af Judas, o han blyve taun te fang´af e rome´. Han blyve korsfæste, og døie nau time edde å e kors. Nau af sin venne fe lau te o begrau ham i en huul freda auden.

Synda morn, e påsk, e e grau tom. De dau´det gæ fra e påsk te kristi himmelfartsdau, blyve Jesus set af manne minneske, o det vis at e døj o sychdom it hæ det siist oue, for gui e stæge. Ja hvem troue å såt nau slurre.

2. påsk dau, mindes man, at Jesus møje de 11 disible, edde at han hæ æueraske to af dem e dau inn.

E pins e 50 dau edde e opstannels. Det e o e fødselsdau for e kjeg, for det de føjst menigheie opstau edde den føjst pins.

Æ va essen sammel me e præst e gå, o æ tænt om han it lich sku fortæl mæ nau om det, men vi hai faktisk temle traffelt.

Ja han ringe lich æugå, om æ hai ti te o kom te København o hjælp e dædde me en masse småting, e terrasse sku lich ordnes, o så va det en masse rævne i den jen vech, o e bach ve e radiato, o en masse anne småting. Tja hvofor it, tænt æ lyn hodich. Æ va jo blev invite te påske frokost, æ hai essen meldt auboi, ve min broue i Lyngby, o e dædde boue i Klampenbor, o så ku æ lich småt forbi å Lolland o få et pa småting ordne, så æ soi sefølle ja.

Nå, men æ tau astai, freda auden, så æ lich ku æuenat å Lolland, så æ it kom ålt for sill te København. E frokost va jo e klok hal jen, o æ ku da godt lich lau nau småting inn, så æ ku kom hjem te Musse saam auden.

Æ stau tile op, o fek lich et lunt rundstyk o et pa lun stykke rugbrøj o en goi kop kaffe. O så fek æ lich ordne et pa småting.

O så sust æ af te stais.  Æ fek læbbe e gaaf, o smu akryl fuch i e revne, o så tot de da æ lich sku ha e lidt daue e gen, for hun hai lich væt ve e bache, o inn vi så vos om, va  e klok blevn fjeng æue tolv, så måt æ astai, hen te min lillebroue.

Det va da richte hygle.  O selv om det va jen, som va blevn e lidt dement. Æ troue han æ æue fjes, men sefølle e det da søjn for dem. Vi ka ve nok så kloch, om o spis sundt, o man kan da ba lau nau soduko, for træn e jæ´n, men mon it de hæ høie o præue ålt det.

Hen ve e klok fem, tau æ nei te Klampenborg e gen, så vi lich ku få ordnet det sist. Det e for resten Arne Jacobsen, som hæ tegne de lejligheie. De e æue fjes å gammel.

Æ vil lich skryv, som saies som sku væ godt, va man evt. ka spis for o it o få for tile demens; spinat o rødt kjø sku ve godt. Grøn te skæbe e hukommels o e indlæring. Å så ska man ha omega 3 fedt syre, evt fra makrel o laks. Men man ka sefølle o få fiske ulle. O specielt for e dame, så e det godt me blåbæ o jobæ. O jounørre sku o ve temle godt, men de smaache da it sæle godt.

En richte goi ide e, å spis en hanfuld nørre hve jennest dau.

Musse e sefølle å arbe, for de stakle i rullestol, ska jo o hjælpes i e påsk.

Æ slutte for e dau, o ha fortsat en richte goi påsk.

æuesættels oversættelse

Er det ikke noget med Jesus og hans død, og så børnene da påske æg.

Først kommer fastelavnssøndag. Det er 49 dage før påskesøndag. Det betyder faktisk, at man holder en fest, inden man faster, og ikke må spise kød og fisk i de dage. Men vi er heldige, for vi protestanter er undtaget. Det må ikke være sjovt at skulle gå sulten i seng.

Påskedag er altid søndagen efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Så det bestemmer datoen for fastelavn, for kristi himmelfartsdag og for pinsen.

Og søndagen inden påske er palme søndag, hvor Jesus red ind i Jerusalem på et æsel. Fire dage efter spiser han og disciplene det sidste måltid.

Lang fredag bliver han forrådt af Judas og han bliver taget til fange af romerne. Han bliver korsfæstet og dør nogle timer efter på korset. Nogle af hans venner får lov til at begrave ham i en hule fredag aften.

Søndag morgen, påsken, er graven tom. De dage det går fra påske til kristi himmelfartsdag, bliver Jesus set af mange mennesker, og det viser sig at døden og sygdom ikke har det sidste ord, gud er stærkere. Ja hvem tror på sådan noget sludder.

2. påskedag mindes man, at Jesus møder de 11 disciple, efter at have overrasket to af dem dagen forinden.

Pinsen er 50 dage efter opstandelsen. Det er også fødselsdagen for kirken, for den første menighed opstår, efter den første pinse.

Jeg var ellers sammen med præsten i går, og tænkte om han ikke lige kunne fortælle mig lidt om det, men vi havde faktisk temmelig travlt.

Ja, han ringede lig i forgårs, om jeg havde tid til at komme til København og hjælpe sin datter med en masse småting, terrassen skulle lige ordnes, og så var der en masse revner i den ene væg, også bag ved den ene radiator, og en masse andre småting. Tja, hvorfor ikke, tænkte jeg lyn hurtig. Jeg var jo blevet inviteret til påskefrokost, jeg havde eller meldt afbud, hos min bror i Lyngby, og datteren bor i Klampenborg, og så kunne jeg lige køre forbi på Lolland, og få ordnet et par småting , så jeg sagde selvfølgelig ja.

Nå, men jeg tog afsted fredag aften, så jeg lige kunne overnatte på Lolland, så jeg ikke kom alt for sent til København. Frokosten var kl halv et, og jeg kune da godt lige lave nogle småting inden, så jeg kunne komme hjem til Musse samme aften.

Jeg stod tidlig op, og fik lige et lunt rundstykke og et par lune stykker rugbrød og en o kop kaffe. Og så fik jeg lige ordnet et par småting.

Og så kørte jeg til byen. Jeg fik lappet hullerne, og smurt akryl fuge i revnerne, og så syntes de da lige, at jeg skulle ha lidt morgen mad igen, for hun havde da lige været hos bageren, og inden vi så os om, var klokken kvart over tolv, og jeg måtte jeg afsted, hen til min lillebror.

Det var da rigtig hyggeligt. Også selv om der var en,  som var blevet lidt dement. Jeg tror han er over firs, men selvfølgelig er det da synd for dem. Vi kan være nok så kloge, om og spise sundt og lave sudoku, for at træne hjernen, men mon ikke de har hørt og prøvet alt det.

Ved femtiden tog jeg ned til Klampenborg igen, så vi lige kunne få ordnet det sidste. Det er for resten Arne Jacobsen der har tegnet de lejligheder. Der er over firs år gamle.

Jeg vil lige skrive hvad man kan spise, som siges at skulle være godt, for ikke at få for tidlig demens.; spinat og rødt kød skulle være godt. Grøn te skærper hukommelsen og indlæringen. Og så skal man ha omega 3 fedtsyrer, evt fra makrel og laks, men man kan selvfølgelig også få fiske olie. Og specielt for kvinder, så er det godt med jordbær og blåbær. Og jordnødder skulle også være temmelig sundt, men de smager altså ikke særlig godt.

En rigtig go idé, er at spise en håndfuld nødder hver eneste dag.

Musse er på arbejde, for staklerne i rullestol skal selvfølgelig også hjælpes i påsken.

Jeg slutter for i dag. Ha en fortsat rigtig go påske.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi va kun lich kommen hjem, så tau vi da te Romø